Fatma, hulumtuesja që rrëfen “përralla të rralla”

Fatma Shehu (KAÇELI) nga Burreli, e cila aktualisht jeton në Bursa të Turqisë. Ajo po ndjek studimet doktoraturë në Universitetin Eski?ehir Osmangazi për “Gjuhë dhe Letërsi Turke” në drejtimin “Shkenca Folkloristike”. Përtej kërkimeve dhe punimeve shkencore të botuara në revista kombëtare, Fatma ka zgjedhur që trashëgimia folklorike të marri jetë në një formë të re […]

Continue Reading

Jeton Neziraj fiton Çmimin Evropian 2020 për Arritje Kulturore

Dramaturgu Jeton Neziraj ka rrëmbyer Çmimin Evropian 2020 për Arritje Kulturore. Këtë e ka bërë të ditur “KulturForumEuropa”, që thotë se ka vendosur ta shpërblejë Nezirajn duke u bazuar në idenë e ndërveprimit brenda dhe jashtë Evropës, për t’u mësuar që ta njohim dhe kuptojmë njëri-tjetrin. “KulturForumEuropa / EuropeCultureForum ka vendosur që ta shpërblejë themeluesin […]

Continue Reading

“Kafshatë që s’kapërdihet asht, or vlla, mjerimi”

Nga Migjeni Poema e Mjerimit Kafshatë që s’kapërdihet asht, or vlla, mjerimi, kafshatë që të mbetë në fyt edhe të ze trishtimi kur shef ftyra të zbeta edhe sy të jeshilta që të shikojnë si hije dhe shtrijnë duert e mpita edhe ashtu të shtrime mbrapa teje mbesin të tanëjetën e vet derisa të vdesin. […]

Continue Reading

‘Kosova fatkeqe’, libri i Milazim Krasniqit që sjellë trekëndëshin mbi të cilin ngritet kjo fatkeqësi

Suada Qorraj Në kohë pandemie e mes lirisë së cunguar në orën policore të asaj kohe, u shkruan shkronjat e para të librit mbi historinë fatkeqe të Kosovës. Trekëndëshi i kësaj fatkeqësie lidhet ngushtë me mitin për ‘tokën e shenjtë serbe’, papërgjegjësinë e elitave politike për shtet ndërtim, si dhe politikat jo korrekte ndërkombëtare kundrejt […]

Continue Reading

Harta më e vjetër e njohur që tregon Evropën, Azinë, dhe Afrikën Veriore ishte nga muslimanët

Harta më e vjetër e njohur që tregon Evropën, Azinë, dhe Afrikën Veriore ishte nga muslimanët Një mijë vjet më parë, planet e sakta të vendeve, kontinenteve dhe rrugëve ujore ishin të panjohura. Pasi më shumë njerëz filluan të udhëtojnë botën për tregti, eksplorim dhe arsye fetare, kërkesa për harta të mira dhe të sakta […]

Continue Reading