Pula në shishe

Këtë tregim, e rrëfen një nga mësuesit e nderuar, i cili njihet për inteligjencën, maturinë, urtësinë dhe intuitën. Mësuesi ynë, jep lëndën e gjuhën arabe. Ai tregon: Gjatë një ore mësimi, po shpjegoja mësimin e ri të radhës. Prezentë ishin dy inspektorë të ministrisë së arsimit, të cilët kishin ardhur për inspektim dhe vlerësim të […]

Continue Reading

“S’është hajdut ai që merr ç’i nevojitet, por ai që mban e s’ju jep të tjerëve”

Të gjithë e njohim Leon Tolstoin si një shkrimtar dhe filozof rus, një mjeshtër i letërsisë realiste dhe një prej shkrimtarëve më të mëdhenj të botës. Por pak prej nesh e dinë se ai qe një prej të parëve mbështetës të idesë që veprat e artit nuk duhet të jenë pronë private, por duhet t’i […]

Continue Reading

Çfarë Zbuluan Filozofët Muslimanë?

Qytetërimi islam në masë të madhe është fryti i filozofisë. Pra, është shumë e qartë se zhvillimi i filozofisë është tregues i zhvillimit shkencor dhe qytetar. Në këtë kontekst nuk mund të përçmohet kontributi i filozofëve islamë brenda qytetërimit islam. El-Kindi ka shpikur një vegël astronomike që shërben për përcaktimin e distancës midis yjeve. Ebu-Bekr […]

Continue Reading

“Nga miku më i mirë lind armiku më i keq”

Thënie të dramaturgut dhe regjisorit turk: Tuncel Tayanç Kurtiz Përktheu: Rozana Belli • Ji aq i moralshëm sa edhe armikut tënd t’i vijë turp që është armiku yt. • Burrëri s’do të thotë të kesh supe të gjerë. Burrëri do të thotë t’i dalësh për zot dikujt që mbështet kokën në supin tënd. • Ne […]

Continue Reading

Thënie nga Albert Ajnshtajn

E vetmja gjë që bie ndesh me diturinë time është arsimimi. -Për sa i përket përputhjes së ligjeve të matematikës me realitetin, ato nuk janë të sigurta; për sa i përket sigurisë së tyre, ato nuk përputhen me realitetin. -Logjika praktike është mbledhja e paragjykimeve të përfituara në moshën 18-vjeçare. -Çlirimi i energjisë atomike nuk […]

Continue Reading