Fatma, hulumtuesja që rrëfen “përralla të rralla”

Fatma Shehu (KAÇELI) nga Burreli, e cila aktualisht jeton në Bursa të Turqisë. Ajo po ndjek studimet doktoraturë në Universitetin Eski?ehir Osmangazi për “Gjuhë dhe Letërsi Turke” në drejtimin “Shkenca Folkloristike”. Përtej kërkimeve dhe punimeve shkencore të botuara në revista kombëtare, Fatma ka zgjedhur që trashëgimia folklorike të marri jetë në një formë të re […]

Continue Reading

‘Kosova fatkeqe’, libri i Milazim Krasniqit që sjellë trekëndëshin mbi të cilin ngritet kjo fatkeqësi

Suada Qorraj Në kohë pandemie e mes lirisë së cunguar në orën policore të asaj kohe, u shkruan shkronjat e para të librit mbi historinë fatkeqe të Kosovës. Trekëndëshi i kësaj fatkeqësie lidhet ngushtë me mitin për ‘tokën e shenjtë serbe’, papërgjegjësinë e elitave politike për shtet ndërtim, si dhe politikat jo korrekte ndërkombëtare kundrejt […]

Continue Reading

Harta më e vjetër e njohur që tregon Evropën, Azinë, dhe Afrikën Veriore ishte nga muslimanët

Harta më e vjetër e njohur që tregon Evropën, Azinë, dhe Afrikën Veriore ishte nga muslimanët Një mijë vjet më parë, planet e sakta të vendeve, kontinenteve dhe rrugëve ujore ishin të panjohura. Pasi më shumë njerëz filluan të udhëtojnë botën për tregti, eksplorim dhe arsye fetare, kërkesa për harta të mira dhe të sakta […]

Continue Reading

Diyaneti i Turqisë dënon fuqimisht ripublikimin e karikaturave fyese nga Charlie Hebdo

“Fyerja e shenjtorëve tanë duke botuar karikatura fyese është një akt provokues që synon rritjen e zemërimit dhe urrejtjes, por edhe një goditje për paqen shoqërore”, tha Erbaş Kryetari i Çështjeve Fetare të Turqisë (Diyanet), Prof. Dr. Ali Erbaş ka dënuar fuqimisht vendimin për ripublikimin e karikaturave fyese nga revista franceze satirike Charlie Hebdo ndaj […]

Continue Reading

Kryetari i pavarur i Hanit të Elezit mban të gjitha premtimet zgjedhore

Kryetari i pavarur i Komunës së Hanit të Elezit, Refki Sumi, ka mbajtur të gjitha premtimet e dhëna gjatë fushatës së fundit zgjedhore, shkruan Gazeta Sinjali. Sipas platformës elektronike “Letërnjoftimi i Komunave” të publikuar nga Instituti GAP, Suma nga 16 premtimet e tij ka përmbushur 14 prej tyre, derisa ka filluar realizimin e dy të […]

Continue Reading

Facebook me ndryshime të reja të rëndësishme

Rrjeti më i madh social, Facebook ka ndërmarrë një tjetër veprim në përpjekje për të parandaluar keqinformimin dhe informacionet e rreme me përmbajtje të dëmshme. Facebook ka vendosur disa “limite” për Messenger dhe tashmë përdoruesit e tij do të jenë në gjendje të dërgojnë mesazhe vetëm në pesë persona ose grupe në të njëjtën kohë. […]

Continue Reading

COVID-19 frymëzim për festivalin ‘Statuafest’ në Shkup

Në sheshin qendror të Shkupit u hap festivali dyditor “Statuafest – Pjesa tjetër e rrugës”, organizuar nga kompania teatrore “Teatrosk”. Organizatorët paralajmëruan se temë e festivalit të këtij viti është pandemia e koronavirusit të ri (COVID-19), konkretisht “Shkupi në kohën e koronës”. Kalimtarë të shumtë ndalonin për të bërë fotografi me statujat e gjalla, të […]

Continue Reading