ÇLIRUESI SHPIRTËROR I KONSTANDINOPOJËS – HOXHË AK SHEMSUDIN

Hoxha Ak Shesmudin është Muhamed bin Hamza Dimeshkij Rrumiju. Ka udhëtuar me prindin e tij në Rum. Mësoi artet shkencore dhe u bë një prej simboleve të civilizimit islam gjatë kohës së osmanëve. Ishte mësuesi dhe edukatori i Mehmet Fatihut. Origjina e tij lidhet me halifin e udhëzuar Ebu Bekër Sidik r.a. . Lindja e […]

Continue Reading

Burrat e mëdhenj të haruar nga historia shqiptare

Burrat e mëdhenj të haruar nga historia shqiptar Abdurrahman Pashë Abdi Arnauti Abdurrahman Pashë Abdi Arnauti udhëheqësi dhe mbrojtësi i fundit të Budapestit. Një gjeneral musliman shqiptar, ku deri në frymën e fundit me disa mija ushtar kundër 30.000 ushtarë krishter europjan mbrojti Budapestin tre muaj e gjysëm. 18 sulmëve të ushtrisē krishtere me sukses […]

Continue Reading

Rikthehen në funksion tri xhamitë e restauruara

Këshilli i Bashkësisë Islame në Gjakovë informon qytetarët se qysh nesër në namazin e drekës, dt. 01.07.2020, do të rikthehen në funksion tri xhamitë e restauruara; Xhamia e Mulla Jusufit, Xhamia e Kusarëve dhe Xhamia e Sefës. Falënderojmë përzemërsisht ata që mundësuan të realizohet kjo arritje! Urime dhe na qoftë përhajr të gjithëve.

Continue Reading

Pasqyrimi i fenomenit të Devijimeve sociale përmes një libri të botuar në Logos-A

Libri DEVIJIMET SOCIALE – QËNDRIMI I ISLAMIT NDAJ TYRE, të autorit Prof. Dr. Bejtulla Demiri është botuar prej shtëpisë Botuese Logos- A Shkup Ky libër trajton fenomenin e patologjisë sociale dhe të dukurive të ndryshme destruktive shoqërore, që sot janë të pranishme në realitetin modern shoqëror. Librië është një studim sociologjik i fenomenit të devijim […]

Continue Reading

Xhamia e Plumbit ndër 50 më të bukurat e botës

Xhamia e Plumbit është një monument kulture i kategorisë së parë në Shkodër. Xhamia e Mehmet Pashë Bushatit ose Xhamia e Plumbit u ndërtua në vitin 1773-1774 nga Mehmet Pashë Bushati (Plaku), themeluesi i familjes së njohur të Bushatllinjve të Shkodrës. Kjo xhami është një nga ndërtesat më të vjetra të Shkodrës dhe xhamia më […]

Continue Reading

Xhamitë më të bukura të Pakistanit janë mrekulli arkitektonike

Paktistani është vendi i dytë në botë me popullsinë më të madhe, që vjen pas Indonezisë. Në këtë shtet jetojnë diç më shumë se 182 milionë banorë, kurse 97 përqind prej tyre janë muslimanë. Për nevojat e tyre, gjatë viteve, janë ndërtuar një numër i madh i xhamive. Disa prej tyre dallohen për nga bukuria […]

Continue Reading

Kryevepra e Mimar Sinanit: Për çdo vit miliona turistë e vizitojnë Xhaminë Selimije

Xhamia Selimije në qytetin e Edrenesë në Turqi, për çdo vit vizitohet nga miliona turistë. Vetëm gjatë vitit të kaluar këtë xhami të bukur e cila konsiderohet kryevepër, e kanë vizituar rreth tre milionë turistë nga e gjithë bota, raporton Anadolu Agency (AA). Xhamia, që paraqet kulmin e arkitekturës turko-islame, gjendet në listën e trashëgimisë […]

Continue Reading

Boja e haxhiut, një nga sekretet e xhamisë Sulejmanie

Është i njohur fakti se lënda kryesore e prodhimit të bojës është bloza. Sigurisht po flasim për bojën që shpiku arkitekt Sinani, i cili e prodhonte nga bloza që lëshonin kandilat në hapësirën e xhamisë Sulejmanie në Stamboll. Ajo që na tërheq vëmendjen nga ky fakt, është emërtimi i kësaj boje, “Boja e Haxhiut”. Kjo, […]

Continue Reading